De Bilt

Je bent hier op het activiteitenplatform aangekomen van Transition Towns de Bilt.

Transition Town (TT) de Bilt is onder enthousiast initiatief van Erna Klaassen van Maaren en Sofie Bakker gestart eind zomer 2009 in de dorpen Bilthoven en de Bilt door 14-daagse bijeenkomsten te organiseren in de buurthuizen 't Hoekie en WVT.
Gemeente "De Bilt" verwijst naar de kernen Bilthoven, De Bilt, Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek, samengevoegd 1 januari 2001,Wij bedoelen met "De Bilt" momenteel de de dorpen Bilthoven en de Bilt samen.

Tijdens deze bijeenkomsten heeft een wisselende groep inwoners de stappen van bewustwording over de staat van klimaat, fossiel brandstofgebruik en onze afhankelijkheid daarvan doorlopen. Dit gebeurde in de volgorde 'hoofd (informatie verstrekking, door films en sprekers), hart (tsjonge dat is wel iets waar ik wat aan wil helpen veranderen) en handen (wat kan ik daarzlef en in mijn omgeving aan bijdragen)'. Zo zijn we op onze eigen wijze aan de slag gegaan om veerkracht op te bouwen om met minder energie toe te kunnen en minder afhankelijk te worden van de wereldwijde olie gebonden grote transporten die gepaard gaan met de levering van bijna alles wat we consumeren. Er zijn werkgroepen 'groen', 'energie', 'water' en voedsel ontstaan die projectjes gineg realiseren.

Deze organiseren eigen activiteiten en delen in hun opgedane kennis, ervaring, wijsheid, energie en enthousiasme met andere medebewoners van De Bilt. Zij hebben er vertrouwen in dat het gaat lukken om onze gemeente te transformeren naar een klimaatvriendelijke gemeente met een lage consumptie van fossiele brandstoffen en met volop lokaal voedsel voorhanden.

Na de start van de Bilt als TT kern volgden enige tijd later Zeist, Den Dolder en Doorn. Er waren tot nu toe (eind 2013) ad-hoc bijeenkomsten in kernen als Hollandsche Rading en Maartensdijk.

Klinkt dit interessnt voor je maak hier dan een eigen profiel aan en verken deze site verder om te onderzoeken wat je interessant vindt. Je kunt je opgeven voor de nieuwsbrief (ook zonder profiel, zie rechts) de groepen en personen die je interesseren volgen door ze op het ikoontje aan te klikken. Dan krijg je vanzelf nieuws updates over datgene wat je inetressert. 

Onze stappen en mijlpalen

Geplaatst op: di, mei 21, 2013

Energievoorlichting, bloemenlint, Repair Café, het zijn allen oplossingen ontstaan vanuit onze gemeenschap.

Geplaatst op: di, mei 21, 2013

In het reparatieteam van het Repair Café werken ook zeer ervaren 70plussers en zij dragen hun over aan de jongere reparateurs.

Geplaatst op: di, mei 21, 2013

Er zijn twee gemeenteraadsleden deelnemer aan onze werkgroepen. En verder komen er ook wel eens gemeenteraadsleden bij onze open avonden.

Via de energiecoöperatie zijn we nu ook in samenwerking met de gemeente.

Geplaatst op: di, mei 21, 2013

Er wordt actief kennis overgedragen tijdens de voorlichtingsavonden van de Energiewerkgroep, bij het Repair Café en bij de Hart en Ziel avonden.

Geplaatst op: di, mei 21, 2013

De energiewerkgroep organiseert regelmatig voorlichtingsavonden over zonnepanelen. Deze avonden werken drempelverlagend voor mensen die overwegen zonnepanelen aan te schaffen. Door de heldere en objectieve informatie kunnen zij vervolgens hun keuze maken. 

De energiewerkgroep is betrokken bij de oprichting van een buurtenergiecoöperatie in de gemeente de Bilt.

Geplaatst op: di, mei 21, 2013

Hoewel we hem wel kennen, hebben wij Open-Space nog niet toegepast. Wel hebben wij verschillende keren het “Comcafé” als werkvorm gebruikt. Dit is een werkvorm afkomstig uit de Geweldloze Communicatie die zorgt voor een sfeer van horen en gehoord worden en die ervoor zorgt dat de spreekruimte verdeeld wordt over alle aanwezigen.

Geplaatst op: di, mei 21, 2013

Er vormt zich momenteel een nieuwe werkgroep rond “De Bij”. Het doel is om de bij te helpen door een bloemenlint te maken in de Bilt. Naast de bestaande werkgroepen Energie, Water, Hart en Ziel, Repair Café en Voedsel en Groen.

Geplaatst op: di, mei 21, 2013

Vanaf het begin werken wij samen met wijkvereniging WVT. Dit is een 90 jaar oude onafhankelijke vereniging die een groot buurtcentrum bestuurt.

Via 'Samen voor de Bilt' nemen wij deel aan de pioniersgroep Duurzaamheid, en werken wij zo samen met instellingen en bedrijven die zich willen inzetten voor duurzaamheid.

Verder zijn wij een samenwerking aangegaan met de Energiecoöperatie de Bilt.

Geplaatst op: di, mei 21, 2013

In 2009 en 2010 hebben wij veel filmavonden, lezingen en discussieavonden georganiseerd om de bewustwording te stimuleren en om de mensen te ontmoeten die in de Bilt geïnteresseerd zijn in transitie. Deze avonden zijn een bron van inspiratie gebleken om nieuwe projecten te starten.

Anno 2013 is er nog af en toe een filmavond of voorlichting over piekolie en de noodzaak tot Transitie.

Geplaatst op: di, mei 21, 2013

Transition Town de Bilt werd in 2009 opgestart door Erna Klaasssen van Maaren en Sofie Bakker.

Erna had tijdens een permacultuurcursus over Transition Towns gehoord.  Sofie was de beweging tegen gekomen in het blad ZOZ. In mei 2009 hadden zij hun eerste overleg in de achtertuin van Erna. In September organiseerden zij een eerste filmavond in wijkcentrum WVT in Bilthoven.  Aan het eind van deze avond gaven Émile van Dantzig en Dirk van Kekem aan dat zij graag in de stuurgroep plaats zouden nemen en zo kwam Transition Town de Bilt ter wereld. 

Nieuwsbrief

Selecteer de nieuwsbrief waarvoor je je wilt in- of uitschrijven.

Laatste berichten

Westbroek 6 februari 2014 Avond over Energie besparen/opwekken

Wordt gehouden in het Dorpshuis op de Princess Christinastraat. Open van 7-10pm. De organisatie is Transition Town De Bilt werkgroep energie gezamenlijk met de lokale energiecooperatie BENG2030.

Informele avond om samen te bekijken hoe wij onze energie nota's gereduceerd kunnen worden. Tevens hoe wij zelf in ons energie kunnen voorzien.  Er worden thema tafels georganiseerd om van gedachten te wisselen over onderwerpen zoals energiebesparing, isolatie, zonne-energie enz. Wij willen u voorzien van doelgerichte informatie.